Tarieven PCR-testen met COVID reisverklaring
☝Bespaar met hoge kortingen, Koop Vandaag!☝
coronatest in Amsterdam

Corona testen in Amsterdam

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. Je zou denken, als je je ergens snel kan laten testen op het COVID-19 virus, dan is dat daar wel. Toch is er in Amsterdam ondanks de vele testlocaties een grote wachtrij voor de coronatest in Amsterdam. Naast de teststraten in Amsterdam, kun je daarom ook terecht in Zaandam voor een coronatest. De kans dat je daar terecht kunt voor een coronatest is groter.

Wat is het COVID-19 virus?

Corona is een ziekte die ontstaan is in Wuhan, China. Hier brak het SARS-CoV-2 virus uit, alleen door het vele reizen van iedereen belandde het zo heel snel in Nederland, dus ook in Amsterdam. Het virus kan voor veel verschillende kwalen zorgen, zo kan je in een ernstig geval er erge ademhalingsproblemen krijgen. Ook kan je klachten krijgen in de luchtwegen en komt koorts vaak voor bij een besmetting. 

Hoe verspreid het coronavirus zich zo snel? 

Het verspreiden van het virus gaat eigenlijk net als de griep, via niezen en hoesten. Als je hoest of niest komen er hele kleine druppeltjes vrij, die de lucht ingaan. In de buitenlucht verspreid zich dat heel snel, alleen in een winkel of een kroeg op het Leidseplein niet. Als deze kleine druppeltjes worden ingeademd of komen via de handen in de ogen of in de neus. Hierdoor ontstaat er een nieuwe besmetting. Daarom is het erg belangrijk dat iedereen die geen huishouden deelt met elkaar voldoende afstand houdt tot elkaar, zich aan de hygiëneregels houden en niet naar buiten gaan als hij/zij klachten heeft. Zo houden we iedereen gezond!

Wat zijn de symptomen van het COVID-19 virus?

Bij corona komen veel symptomen voor, je kan namelijk erg ziek worden van het virus. Niet iedereen in Nederland is zich bewust van wat de daadwerkelijke symptomen zijn, waardoor niet iedereen in quarantaine gaat wanneer dat eigenlijk wel zou moeten. Er zijn een aantal symptomen die veel voorkomen, dit zijn: 

 • Benauwdheid  (druk op de borst bij inspanning of bij ademhaling)
 • Hoesten
 • Verkoudsheidsklachten (zoals neusverkoudheid, een loopneus, niezen of keelpijn.)
 • Verhoging of zelfs koorts
 • Het plotseling verliezen van reuk en/of smaak (dit gebeurt zonder dat er sprake is van een neusverstopping)

Er zijn ook een aantal klachten die niet altijd voorkomen, alleen wel voor kunnen komen als je besmet bent met het COVID-19 virus. Dat zijn:

Prijzen PCR sneltest met Reiscertificaat
☝Nu 15% korting, Boek Vandaag!☝
 • Algehele pijnklachten
 • Erge vermoeidheid (zonder extreme inspanning)
 • Oogpijn
 • Spierpijn
 • verwardheid/prikkelbaarheid 
 • Duizeligheid 
 • Diarree 
 • Overgeven
 • Niet fit/lekker voelen
 • Verschillende huidafwijkingen

Een hoop van deze symptomen zijn klachten waarvan iedereen als nuchtere Amsterdammer wel eens denkt, dit zal vast geen corona zijn. Het zijn namelijk klachten die iedereen wel eens heeft. 

Mocht je nu denken, ik heb last van een van de bovenstaande symptomen, isoleer jezelf dan direct en maak een afspraak voor een coronatest in Amsterdam. Op die manier bescherm je mensen in de omgeving.

Hoelang kan het duren voordat ik klachten krijg?

De tijd tussen de besmetting en de symptomen die hierboven zijn vernoemd, heet de incubatietijd. Bij het coronavirus zitten er meestal vijf tot zes dagen tussen voordat er klachten komen. Het gevaarlijke hieraan is dat de dag voordat de klachten er zijn, je al besmettelijk bent en anderen ook kan besmetten met het virus. Dit terwijl jij er zelf geen weet van hebt. Ook kan het gebeuren dat de klachten later ontstaan, bij 99% van de corona gevallen is dit binnen 10 dagen. 

coronatest in Amsterdam

Wanneer moet ik een PCR-test of sneltest in Amsterdam doen?

Er is ook veel vraag naar wanneer je je moet laten testen, dit is erg begrijpelijk want het is af en toe best onduidelijk. Als je niet in intensief contact bent geweest, moet je je dan wel laten testen? De overheid kan het testen niet verplichten, al is het wel een dringend advies. Ook als je niet in intensief contact bent geweest, kan het via de druppeltjes zoals eerder vernoemd, een besmetting tot stand komen. Het is dus heel belangrijk dat als je in een situatie komt waarin je je moet laten testen, je dit doet voor de veiligheid van iedereen!

Laat je testen op COVID-19 in een van deze gevallen:

 • Als je symptomen hebt die corona gerelateerd zijn.
 • Als je in contact bent geweest met iemand die positief is getest op corona.
 • Als je voor je werk naar het buitenland moet. 
 • Je zit in quarantaine dag vijf. 

Het is nu duidelijk wanneer je je moet laten testen op het virus maar wanneer moet je in quarantaine? 

Quarantaine is nooit leuk, jezelf opsluiten in een kamer inplaats van wandelen door het Vondelpark in Amsterdam. Er zijn verschillende redenen wanneer je in quarantaine moet, dit zijn:

 • Als iemand van je huishouden positief is getest.
 • Als je in nauw contact bent met iemand die het COVID-19 virus heeft.
 • Als je terugkomt uit een hoogrisicoland voor COVID-19.
 • Als je een melding hey gekregen op de coronamelder.

Als je in quarantaine gaat door een van de bovenstaande redenen, laat je dan zo snel mogelijk testen op corona in Amsterdam. Heb je je laten testen direct nadat iemand waarmee je in contact bent geweest positief bleek te zijn? Dan is de test nog niet betrouwbaar. Dit komt door de incubatietijd van het virus, wacht tot de vijfde dag in quarantaine en laat je dan nog een keer testen. 

Leefregels in de quarantaine 

Als je in quarantaine zit, moet je nog meer adviezen volgen. Doe dit om de rest van je huishouden niet te besmetten. Dit zijn:

 • Blijf thuis.
 • Ontvang geen bezoek.
 • Blijf op afstand (1,5 meter) van de huisgenoten.
 • Nies en hoest in je elleboog.
 • Vermijd je huisgenoten en desinfecteer alles waar je bent geweest om besmetting te voorkomen. 

Welke soort testen bestaan er?

Je zit in quarantaine en wilt je laten testen, maar welke soort testen zijn er eigenlijk allemaal? De meest gebruikte test is de PCR-test in Amsterdam, deze test is erg nauwkeurig en wordt vooral gebruikt in de teststraten van de GGS. Wel duurt het erg lang voordat je de uitslag van deze test krijgt, meestal tussen de 24 en 48 uur.

Naast de PCR-test heb je ook de LAMP-test. De LAMP-test in Schiphol is een zelfde soort test als de PCR-test en net zo nauwkeurig. Het verschil tussen de PCR-test en de LAMP-test is dat de LAMP-test sneller de uitslag geeft.

Ten slotte heb je nog de Antigeen test. Dit is een sneltest die veel wordt gebruikt bij commerciële bedrijven. Deze test is iets minder nauwkeurig dan de andere twee testen. Wel heb je bij deze test de uitslag binnen 30 minuten. Dit is erg handig als je snel de uitslag nodig hebt voor je werk.

Als je positief getest wordt op de antigeen test, wordt er aangeraden om alsnog een andere test te doen. Zo kan je ook met een nog nauwkeurigere test uitsluiten of je daadwerkelijk besmet bent met het coronavirus.

Kan je met een antigeen-test naar het buitenland?

 Een vraag die veel wordt gesteld is of de antigeentest in Amsterdam ook goed is om mee naar het buitenland te gaan. Het is in bijna ieder land nu verplicht om een negatieve test aan te kunnen tonen, wil je de grens overgaan. Het is wel van belang om te weten welke test je hiervoor moet doen. Om naar het buitenland te gaan, moet je een negatieve PCR-test kunnen aantonen. Er zijn veel commerciële teststraten waarbij je ook naast de antigeen-test een PCR-test vakantie in Amsterdam kan doen. Er zijn zelfs landen die verschillende commerciële bedrijven hebben waarbij je je moet testen om op reis te mogen. 

Wat zijn de kosten van een corona test?

Als je je bij de GGD laat testen kost dit geen geld. Echter kan je je bij de GGD alleen laten testen als klachten hebt of als je in contact bent geweest met iemand die positief getest is. Voor veel mensen is dit een reden om naar een commerciële teststraat in Amsterdam te gaan. Als je voor je werk of een vakantie naar het buitenland gaat, zal je meestal een reisverklaring moeten meenemen waarop stat dat je het coronavirus niet bij je draagt. Bij een commerciële teststraat kun je terecht voor een zo’n corona reisverklaring.

Maar wat kost een test in een commerciële teststraat? Dit verschilt heel erg per teststraat. Dit scheelt ook per de test die je doet. Voor een antigeen-test ben je meestal rond de €50,- tot €70,- euro kwijt. Voor de PCR-test zijn mensen bereid om meer te betalen, doordat ze een reisverklaring nodig hebben bijvoorbeeld. Meestal ben je bij de PCR-test reis een stuk meer kwijt, namelijk rond de €150,- euro. Je moet er hierbij goed voor zorgen dat je zeker weet dat je de reisverklaring goed geregeld hebt voordat je vertrekt.

Testen in Amsterdam

Heb jij klachten die gerelateerd zijn tot corona. Neem geen risico en ga direct in quarantaine. Plan bij de klachten direct een coronatest in Amsterdam in, zodat je er zo snel mogelijk achter komt of je besmet bent met het virus. Bij de GGD zijn er echter vaak lange wachtrijen en is het bekend dat de testuitslag niet altijd even snel terugkomt. Dit is bij een commercieel bedrijf niet, hier kan je een sneltest doen en weet je binnen een half uur of je besmet bent. 

Waar in Amsterdam kan je je laten testen? 

 Het is handig in deze tijden dat je altijd wel weet waar de testlocaties in jouw buurt zitten. Zoek dit zo snel mogelijk uit, zodat als je in quarantaine komt, je precies weet waar je moet zijn voor een PCR-test of sneltest.

Doordat corona al een lange tijd veel invloed uitoefent op de maatschappij, zijn er veel teststraten geopend en zit er altijd wel eentje dichtbij jou in de buurt. In Amsterdam, de hoofdstad, zitten er meerderen. Dat zijn:

 • Amsterdam-Zuid: RAI, Europaplein 24 1078 GZ
 • Amsterdam Nieuw-West: Voormalig Slotervaartziekenhuis, Louwesweg 6 1066 EC
 • Amsterdam Nieuw-West: Nikiet Bood Veld, Teleportboulevard
 • Amsterdam: Plaza Stadsdeelkantoor Nieuw-West, Plein ‘40-’45 1 1064 SW
 • Amsterdam-Noord: Buikslotermeerplein, op P1
 • Amsterdam-Noord: Atalmedial, Gentiaanplein 38 1031 AW
 • Amsterdam-Zuidoost: Atalmedial, Kleiburg 38 B 1104 EA
 • Amsterdam-Zuidoost: Achter het Bijlmer Sportcentrum, Anton aan de Komplein

Hoe maak je een afspraak?

 1. Zoek de teststraat op waar jij heen wilt.
 2. Kies de locatie uit waar je je wilt laten testen.
 3. Maak een afspraak, via de site of telefonisch (zo snel mogelijk).
 4. Betaal de test.
 5. Ontvang een bevestiging van de boeking van de test.
 6. Ga naar de test op het moment van de geboekte test.

Als jij je laat testen, ga het liefst alleen en houd 1,5 meter afstand. Kom met je eigen vervoer en niet met het openbaar vervoer. Voorkom extra besmetting en houd iedereen op deze manier gezond!

Positief  

Je bent getest en uit de test komt een positieve uitslag. Dit houdt in dat je besmet bent met het coronavirus. Het is nu heel belangrijk dat je gelijk in zelfisolatie gaat! Zo voorkom je dat je andere mensen besmet. Blijf in je kamer en laat niemand dichtbij komen.

Na 7 dagen in isolatie en 24 uur klachtenvrij, mag je uit zelfisolatie en ben je genezen van COVID-19. Als je geen klachten hebt gehad, vanaf het moment dat je je hebt laten testen op corona, moet je in zelfisolatie! Als je 72 uur na de positieve test nog steeds geen klachten hebt gehad, mag je uit zelfisolatie. 

Negatief 

Je bent getest en de test is negatief. Je mag dus weer uit quarantaine maar moet je nog ergens rekening mee houden? Je mag weer doen wat je daarvoor deed, naar school, sporten of werken. 

Wel zijn er dingen waar je rekening mee moet houden, zo is het belangrijk dat je je test pas vijf dagen nadat je in contact bent geweest met iemand die positief getest was doet, anders zit je wellicht nog in de incubatietijd. Je kunt dan alsnog klachten krijgen en andere besmetten, let daar goed op!

Ten slotte is het belangrijk dat je ondanks dat je negatief getest bent, je 10 dagen na de uitslag van de test je extra rekening houd met mensen die tot een risicogroep behoren. Mocht jij toch wel besmet zijn, dan is het belangrijk dat de mensen uit de risicogroepen veilig blijven en geen extra risico lopen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top